Als lid van ABCSatria zul je af en toe (1 à 2 x per speelseizoen) moeten “zaal leiden”, d.w.z. de groepsindeling verzorgen. Het rooster hiervoor wordt per half speelseizoen (medio augustus en januari) gemaakt door het bestuur en via de mail verspreid. Noteer de datum in je agenda. Onderling ruilen kan uiteraard altijd.

Hieronder wordt het systeem uitgelegd.

 • Je hebt nodig: het indelingsbord (“het bord”), de papieren indelingslijst, de spelerspasjes, een kookwekker, een pen en een fluitje, een tafel en stoelen. Ze worden normaal gesproken klaargezet door de “materiaalmensen”.
 • Als spelers binnenkomen melden ze zich eerst bij de zaalleiders, zoeken hun eigen spelerspasje en geven dat aan je. Schrijf hun naam op het papieren schema.
 • Maak voor speelronde 1 de indeling door de spelerspasjes in het indelingsbord te steken waarop bovenaan de 7 baannummers staan. Plaats de pasjes van de rustende leden in de kolom “Rust”. Een spelronde duurt max. 20 minuten. Daarvoor is de kookwekker.
 • Als men eenmaal aan het spelen is (volgens jouw indeling), schrijf je de baannummers achter de namen op de indelingslijst. De leden die een ronde rusten krijgen in die kolom een streepje, zoals in onderstaand schema.

 Anton Aafjes134
Beatrice Berendsen134
Cees Casteel334
Derk Donkers414

 • Maak de indeling voor de volgende ronde. Deel telkens andere groepen in. Veel variatie is prettig. Hiervoor is het papieren schema handig. Probeer een ongeveer gelijk niveau aan beide kanten van het net te krijgen. Soms zijn er speciale verzoeken van spelers (bijv. wel of niet singelen) waarmee rekening gehouden kan worden.
  Degenen die zojuist hebben gerust, moeten in ieder geval in een volgende ronde kunnen spelen. Meestal wordt er op elk veld “gedubbeld”.
 • Als het belletje van de kookwekker klinkt, moet de indeling klaar zijn en blaas je op het fluitje. Iedereen komt dan even kijken bij de zaalleiders of en waar hij/zij voor de volgende partij is ingedeeld. TIP: zet meteen de wekker weer op maximaal 20 minuten om te voorkomen dat je dat vergeet.
 • Normaliter delen de twee zaalleiders samen de ploegen in. Als beide zaalleiders denken een paar wedstrijden alleen te kunnen inroosteren is het de ander toegestaan een wedstrijdje te spelen. Men kan elkaar desnoods aflossen. Het verdient echter de voorkeur dat beide zaalleiders samen de ploegen indelen.
 • Geeft iemand aan na de huidige partij even niet te willen spelen, zet dan meteen op de indelingslijst achter de betreffende naam in de volgende kolom een streepje. Wil iemand na een partijtje helemaal niet meer spelen, streep dan de naam van de betrokkene helemaal door. Jij of de speler die dat heeft aangegeven draait het betreffende spelerspasje om op het bord.
  Als het aantal spelende leden flink is afgenomen en er bijvoorbeeld nog maar op twee velden gespeeld wordt kun je het indelen stoppen. Meld dat even duidelijk aan degenen die nog spelen.
 • Als praktisch alle rondes gespeeld zijn stop je alle spelerspasjes met dezelfde kleur in de plastic opbergbox samen met het fluitje én de kookwekker én de pen en daarna in de plastic (sport)tas. Ook de shuttles en alle andere attributen (map met speellijsten enz.) stop je in de tas. Die tas met inhoud gaat samen met de netten in het opbergvak van ABC Satria. Dat is kast nr.1 in de opbergruimte.
  De palen waarmee de netten zijn opgehangen kunnen in de opbergruimte van de sporttoestellen worden geplaatst. Mocht er nog een baan gebruikt worden door enthousiaste spelers dan ruimen die zelf de laatste attributen en hun net wel op. Je hoeft dus niet zelf tot het allerlaatste moment te blijven. De laatste spelers kunnen na het opruimen het opbergvak van ABC Satria afsluiten door het slot te vergrendelen.

Heb je nog vragen of weet je iets niet zeker, vraag het dan aan een van de “oudere” leden: die zijn al zo vaak zaalleider geweest dat ze elke vraag kunnen beantwoorden. Succes !

INDELINGSBORD